Slagingspercentage van IT-projecten wereldwijd nog steeds te laag

Slagingspercentage van IT-projecten wereldwijd nog steeds te laag

Het is natuurlijk wel bekend. IT projecten doen is moeilijk. Steeds weer horen we over de miljarden die het putje ingegaan zijn. Overal: bij de overheid, in de administratieve sector, bij banken, telecom.

De welbekende Standish benchmark laat het goed zien. Er lijkt weinig beweging in te zitten. Nog steeds mislukt circa 20% van alle projecten faliekant, en zo’n 50% van alle projecten zit in zwaar weer: forse uitloop van kosten, tijd en/of een onbevredigend resultaat. Slechts 30% van de projecten worden succesvol afgerond. Zie hieronder de tabel.


Bron: Standish Group 2015 Chaos Report – Q&A with Jennifer Lynch.

Dit simpele tabelletje heeft een onrustbarende betekenis. Als slechts 30% van de projecten succesvol wordt afgerond, dan is dat voor 70% niet het geval. Dat is nogal wat. Stelt u zich voor wat dat in geld betekent. Over het geheel genomen is ongeveer 50% van het budget van uw gehele projectenportfolio at risk!

Over het afgenomen concurrentievermogen van uw bedrijf heb ik het dan nog niet eens gehad. Dat is ook significant: de verliezen van de IT verbleken doorgaans bij de nog veel hogere gederfde inkomsten van de business die de gewenste IT ondersteuning moet missen.

Hoe komt dat toch?
Een belangrijke reden is dat de startbudgetten van projecten vaak onvoldoende onderbouwd zijn. Het project begint dan al met een probleem. Daar komt men meestal snel achter maar los het maar eens op. Interne opdrachtgevers hebben geen begrip voor de situatie, de IT probeert het recht te breien, maar blijft aanmodderen. Het resultaat is bekend en stemt niet vrolijk. Wat doen we onszelf aan?

Het is ook heel moeilijk om een goede startbegroting te maken als je nog weinig weet van wat het resultaat precies moet zijn. Agile maakt dat makkelijker door die beslissing uit te stellen. Agile laat lopende het project toe dat de toekomstige gebruikers mogen wijzigen. Dat werkt. Agile projecten hebben een duidelijk lagere faalkans. Wat niet werkt is dat je ook bij een Agile aanpak niet van tevoren weet hoeveel budget je nodig hebt. En wat je daar dan voor krijgt.

Hoe los je het op?
Er zijn geen kant en klare oplossingen die gegarandeerd werken. Maar er is wel een denkrichting. Om te beginnen moet je zorgen dat je initiële begrotingen beter worden. Zodat de projecten niet met een valse start aftrappen. Verder moet je de projecten tijdens de uitvoering volgen. Dat doet iedereen al natuurlijk. Maar hoeveel bedrijven gebruiken objectieve ISO-gecertificeerde methoden zoals functiepunten? Nog steeds een minderheid. Men werkt liever met story points en telt dan appels met peren op, en is daarna verbaasd dat men toch niet in control is. Terwijl het tellen van functiepunten hoogstens 1% van je projectbudget kost, meestal een stuk minder. Vergelijk dat eens met de 50% van het hele projectportfolio budget dat at risk is. En voor die 1% krijg je dan objectiviteit en transparantie. Want met functiepunten kun je begroten op basis van je eigen historische ervaring, en offertes kun je benchmarken tegen de markt. Zo voorkom je een kat in de zak. Ook tijdens de uitvoering van een project helpen functiepunten de echte gerealiseerde productiviteit vast te stellen, en story points te ijken en vergelijken over teams en projecten heen.

Dit bericht is geplaatst in Agile, begroten, Benchmarking, Estimating, FPA, Metrieken.nl met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.